2011. június 3., péntek

Henna

Itt a nyár, a jó idő, és aki szereti a hennát mint én annak a hennázási időszak is.
Nekem nagyon tetszenek a szép tetoválási minták de inkább csak a sima feketék, de nem csináltatnák, mert hajlamos vagyok egy dolgot hamar elunni, ezért értelmetlen számomra a tetoválás. Azzal egy életre együtt kell élni. De mit lehet akkor tenni, ha szeretnél valami hasonlót, arra az esetre itt a henna.
Egy nyáron a lányomnak csináltattunk nyaraláskor, de szerintem irreálisan drága volt. De megkapta és örült neki.
Akkor döntöttem el megtanulom én is a technikát és majd én készítek neki.
Kutattam kerestem, megtanultam pár dolgot.
Most összeszedek ide egy pár dolgot ezzel kapcsolatban amit érdemes szerintem tudni ha te is otthon akarsz hennázni.
Mind a netről való cikkek innen-onnan.
Szóval:
Hogy mi a henna? Gyógynövény: hűsítő, lázcsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő.
A henna, vagy más néven mehndi évszázadok óta ismert és termesztett smaragdzöld-színű, apró levelű gyógynövény, amelyet egyes bőrbetegségek kezelésére, sebfertőtlenítésre és kozmetikai alapanyagként (illóolajként, szem-, haj- és bőrszínezőként) is használnak.
A hennafestés kellemes, "simogató", megnyugtató, hűs érzés. A vörös (barna) henna pasztája sötétbarna, mely a felfestés után megszárad. A paszta leszedése után narancssárga lenyomatot hagy a bőrön, mely 24 óra múlva besötétedik. Így narancsos-barna színt kapunk, melynek árnyalata egyénenként változó, a bőrtől függ

A tiszta henna természetes anyag, biztonságosan alkalmazható, szinte soha nem vált ki bõrallergiát.

Miért a vörös henna és nem a fekete??
Többnyire nyáron gyakori a fekete henna testfesték használata. Leggyakrabban nyílt téri rendezvényeken és a turisták által gyakran látogatott helyeken ajánlják és használják. A fekete henna testfesték allergiás reakciót válthat ki, néhány esetben sürgős orvosi beavatkozás, esetleg kórházi kezelés is szükségessé válhat. Állandó bőrkárosodás, allergiás bőrgyulladás és esetleg egy életen át tartó érzékenység alakulhat ki használatától. A fekete henna bőrre való felvitele után kialakult allergiás reakció hosszantartó károsodást is okozhat. A tünetek megjelenhetnek röviddel a felvitel után, de 3-12 nap múlva is.
A hennához adott színezék, amelyet fekete henna testfestékként, nem tartós tetoválószerként használnak, súlyos egészségi problémát okoz. A hozzáadott komponensek közül sok allergiás reakciót, krónikus bőrgyulladást, vagy később kialakult allergiát okoz.

Ezek az allergiás reakciók viszketést, bőrpirosodást, kiütést és hólyagokat okoznak. A tünetek kezelés hatására egy idő után eltűnnek, de néhány esetben állandó bőrkárosodáshoz, pl. a bőr „elszíntelenedéséhez” és hegesedéséhez vezethetnek.

Néhány személyben állandó, egész életén át tartó érzékenység, allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. Néhány esetben ekcémaként is jelentkezhet. Néha sürgős orvosi beavatkozás, esetleg kórházi kezelés is szükségessé válhat. A tünetek a festett bőrfelületre, vagy annak közvetlen környezetére korlátozódnak, de előfordulhat, hogy az egész testfelületre is kiterjednek.
Bizonyos esetekben „összetett” érzékenység is kialakulhat, pl. hólyagok képződnek az olyan ruhák, cipők, hajfestékek használata során, amelyek ugyanazokat a festékeket tartalmazzák, mint amelyek a fekete hennában előfordultak, de érzékenység léphet fel napozó készítményekkel, akár gyógyszerekkel szemben is, amelyek esetleg hasonló összetevőket tartalmaznak.

Az ilyen jellegű érzékenység növekvő aggodalomra ad okot, felnőttek és gyermekek esetében egyaránt, amely hatással van mindennapi életükre, vagy akár foglalkozásukra is. Többnyire nyáron, fesztiválok, rendezvények alkalmával, turisták által látogatottabb nyílt téri helyeken jelent veszélyt a „testfestő művészek” megjelenése. A fekete henna festést gyakran ajánlják program szervezők tengerpartokon, pihenőhelyeken. Ez az ideiglenes testfestés verseng az állandó tetoválással, és egyre népszerűbb a fiatalok körében.

A koromfekete, sötét-fekete és a sötét szín elérése érdekében és a tartósság fokozására nagy koncentrációban kevernek színezőanyagokat a hennához. Ezen színezőanyagok jelenléte vezet az allergia kialakulásához.
És még mutathatnák többet is de nem teszem, én ezek miatt döntöttem a vörösnél.
Most nem akarok elijeszteni, megbántani senkit aki esetleg ezzel foglalkozik csak engem ezek a dolgok nagyon megijesztettek ezért osztom meg veletek is.
Ha akarod elfogadod ha akarod nem, a döntés a tiéd!!!!!!!

Hogyan lehet megkülönböztetni a természetes hennát és a fekete hennát?



A természetes henna színe a zöldes barnától a barna színig változik. Ha a testfestő által alkalmazott festék színe sötét (fekete), feltételezhető, hogy valamilyen festéket kevert az eredeti hennához.

Információt kell kérni a henna eredetéről, a festék egyéb összetevőiről ahhoz, hogy a henna azonosítható legyen. Amennyiben a művész nem tud kielégítő információt, választ adni, célszerű őt elkerülni. Ha azt állítja, hogy az általa alkalmazott festék akár egy óra múlva is eltávolítható, nagy valószínűséggel fekete hennát használ, mivel az eredeti henna a bőrrel érintkezve hosszabb ideig a bőrön maradó sötét vöröses-gesztenye színt eredményez.
Ha úgy döntesz megpróbálod a technikát akkor itt van a segítség:

A bõr elõkészítése

A hennafestés tovább tart, ha habkõvel, vagy megfelelõ kozmetikummal eltávolítjuk az elhalt hámréteget, hogy a henna a friss hámrétegbe tudjon hatolni. Amennyiben a hámrétegen szõrszálak vannak, úgy azt elõzõ nap ajánlott eltávolítani. Fontos, hogy ha a minta felkerül, akkor a hennázott részt 2-6 órán keresztül nem fogjuk tudni használni. A henna felvitele elõtt közvetlenül arclemosóval és pamuttörlõvel tisztítsuk meg a bõrfelületet, majd alkoholmentes tonizálóval távolítsuk el az esetleg megmaradt zsírt, mert az akadályozhatja a henna felszívódását.

Hennapép elkészítése


Szükséges anyagok, eszközök
Anyagok:
  • Fekete tea: lehetõleg indiai
  • Erõs kávé: lehetõleg instant
  • Tamariszkuszbalzsam: sötétíti a mintát, szárított, vagy koncentrált formában kapható
  • Eukaliptuszolaj: Sötét üvegeset kell venni
  • Õrölt és egész szegfûszeg: a színhatást fokozza
  • Cukor + citrom fixáló: a citromsav segíti a henna behatolását a bõrbe, a cukor megakadályozza, hogy a minta idõ elõtt leperegjen.
Eszközök:
  • Sûrû szita: a hennaport érdemes átszitálni, amíg megközelíti a liszt állagát. Nejlonharisnyán is átszitálhatjuk a hennát. Ez a munka idõigényes, de megéri a fáradtságot
  • Mehnditölcsér: Kisméretû habzsákra emlékeztet, házilag is elkészíthetõ, a leírását is megtalálod ezen az oldalon.
  • Arctisztító párna: a tölcsérbõl kiszivárgó pépet, vagy az elrontott mintát tudjuk letörölni vele
  • Fogvájó: a túl vastagra sikerült vonalakat tudjuk korrigálni
  • Papír zsebkendõ: a felesleges folyadék felitatására.
Tölcsér elkészítése:

Némi gyakorlatot kíván, szánjunk rá egy kis idõt, mert nem biztos, hogy elsõre sikerül.
  1. Erõs nejlonból vágjunk ki egy 12*15 cm-es téglalapot.
  2. Tekerjük fel az átlója mentén úgy, hogy a hegyénél lévõ lyuk tûhegynyi legyen, a felsõ széle pedig kb. kétujjnyi széles. Ragasztószalaggal rögzítsük a hajtások és az illesztések mentén.
  3. Kiskanállal töltsük meg a tölcsért kb. félig a péppel
  4. A szélesebb végét kétoldalt hajtsuk be, majd hajtogassuk le, amíg a pép légmentesen össze nem áll.
  5. Ellenõrizzük a tölcsért, nem ereszt-e valahol, a ragasztást szükség szerint ismételjük, nehogy a henna használat közben a kezünkre folyjon.
  6. Ha a lyuk nem elég nagy, tágítsuk tûvel.
    Hennapép készítése:

    1. Hozzávalók:
    • 2 teafilter
    • 2 kávéskanál instant kávé
    • 1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
    • 2 kávéskanál tamariszkuszbalzsam
    • 6-8 egész szegfûszeg
    • 425 ml víz
    • 5-6 evõkanál hennapor
    • 6 csepp eukaliptuszolaj
        1. Az edénybe tegyük bele a teafiltereket, a kávét, a szegfûszeget és a tamariszkuszbalzsamot. Öntsük hozzá a vizet, keverjük meg, forraljuk fel és hagyjuk kb. 1 óra hosszat forrni. Minél hosszabb ideig forraljuk, annál erõsebb lesz a szín. Várjuk meg, amíg kihûl.

        1. A hennaport szitáljuk át. A kihûlt keveréket szûrjük le és adjunk hozzá egy keveset a hennaporból. Folyamatosan keverve tegyünk hozzá annyi hennaport, addig, amíg fogkrém sûrûségû nem lesz.

        1. Dolgozzuk el az esetleges csomókat, adjuk hozzá az eukaliptuszolajat és keverjük jól össze.

    1. A pépet takarjuk le, hagyjuk állni kb. 12 órát, hogy a festékanyag ki tudjon oldódni.
    Cukor+citrom fixáló
    Erre azért lesz szükség, hogy a henna át tudja járni a bõrt. Elkészítése könnyû, a festés elõtt érdemes elkészíteni.
    Hozzávalók:
    • 1 kávéskanál cukor
    • 3 kávéskanál citromlé, vagy fél citrom leve
    Elkészítése:
    1. Szûrjük át a citromlevet, hogy a rostok és a magok ne kerüljenek a fixálóba
    2. Adjuk hozzá a cukrot és keverjük el
    A fixálót csak akkor kell használni, ha a hennapép már teljesen megszáradt a bõrön. A fixálóba mártsunk egy arctisztító párnát, majd rakjuk a mintára és óvatosan nyomkodjuk meg. Vigyázzunk arra, hogy közben ne peregjen le a pép.

    1. Egyszerûbb hennapépkészítés:

    Ha nincs idõnk a hennapép elkészítésére, akkor készítsük el a cukor+citrom fixálót, majd fokozatosan keverjük hozzá a hennaport. Keverjük el, amíg csomómentes nem lesz, takarjuk le és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap adjuk hozzá az eukaliptuszolajat, keverjük át és töltsük a tölcsérbe.
    Henna olaj:
    1. A henna virágának olaját elő- és utóolajozásra használják. Színe
    1. lehet halvány sárgás, erős sárga és intenzív vörös is. Receptbe ne keverj
    1. henna olajat. Előolajozáskor kend be a tiszta bőrt egy kevés h.o-al, segíti
    1. a henna beszívódását. Festés után kend be a bőrbeni mintát olajjal
    1. (utóolajozás), ezt naponta is alkalmazhatod, lassítja a hámlást. Száraz
    1. bőrnél ajánlott, zsírosnál nem.

    Henna paszta:
    1. A gyárilag előállított pasztát tubusba, a műhelyileg
    1. elkészített pasztát leggyakrabban (kinyomó) tölcsérbe töltik. Ideális állaga
    1. fogkrém sűrűségű. A csőrvéget megfelelő vastagságúra alakítsd (kb. 1-2 mm).
    1. Használatkor folyamatosan tartsd nyomás alatt és a bőr közelében használd. A
    1. frissen kevert paszta 24 óra alatt érik be. Használat után zárd vissza és
    1. tedd hűtőszekrénybe. Körülbelül 2-3 hétig lesz még jó.

    Végezetül egy pár kép az elkészült vörös hennáról:











.


7 megjegyzés:

erikastyle írta...

Ez igen! :) Végig olvastam, és teljesen elment tőle a kedvem! :)))))) Nem rád nézve neheztelek, hanem ennyire lusta vagyok elkészíteni,és beszerezni a hozzá valókat és betartani a szabályokat. Marad a jó öreg tiszta bőr felület! :)))) Aztán majd lehet, hogy meggondolom. De minden tiszteletem a Tied! :)))))))))) Puszi! Erika

Moncsi írta...

Sajnálom kedves Barátnőm!
Én nem akartalak elijeszteni, sőt kicsit hülyén hangzik lehet, de kedvet akartam csinálni, hogy te is otthon magad készítsd el. Ha nem akarod te elkészíteni a pépet akkor nyugodtan vedd meg készen de csak vöröset, nekem soha nem volt még vele gondom, sőt kellemesen hűsít. Fixálni meg a cukor-citromlével fixálok, és tökéletes.
Még egyszer sajnálom ha miattam ment el a kedved az egésztől:((
Szép hétvégét neked kedves.

Névtelen írta...

Hát nem egy egyszerű dolog, az biztos.:)
Én itthon kevertem pépet, vörös hennát, a feketétől már félek.:D
Először csak egy kis mintát készítettem, aztán annyira megtetszett, hogy végül rengeteg minta lett rajtam. Azóta sokat csinálok, barátoknak is, és nagyon szeretem!
Hasznos az oldal, azoknak pedig főleg, akik gondolkodás nélkül belevágnának.
Kellemes további munkát!:)
Bogi

Névtelen írta...

Hol lehet tamariszkuszbalzsamot és eukaliptusz olajat szerezni?
Kecskeméten lakom, még azt se tudom hogy hennaport hol vehetnék.
Eddig csak kész hennapasztát vettem, de jobb lenne magamnak megcsinálni.
Egyébként nagyon jó az oldal!
Köszi ha tudtok segíteni!

Moncsi írta...

Kedves Ismeretlen! Sajnos nem tudom Kecskeméten hol tudnál hennaport venni, de ahol a pasztát veszed talán tudnak segíteni. Érdemes olyan boltban megnézni ahol füstölőket és indiai, egyiptomi holmikat árulnak, de én már láttam hobby boltban is itt nálunk. Igaz ez az ország egy másik területén van:) Ha végképp semmi akkor nem marad más csak a net:) ott bármit megvehetsz. Sajnos csak ennyit tudok én segíteni:(
Üdv Moncsi

Névtelen írta...

Sziasztok!

A fekete hennától sem kell félni, csak meg kell nézni az összetételét! Ha természetes anyagok az összetevők és nincs benne kátrány és egyéb káros anyag, akkor nyugodtan lehet használni!

Üdv: Aktuc

Névtelen írta...

Kedves Olvasók, a Henna festés egy szertartás - meditáció is egyben! Ez lenne az egyik lényege...Természetes, hogy időt kell szánni rá. De megéri az eredmény! Nem csak szép, de ezeknek a jeleknek, motívumoknak, csodálatos, varázslatos rezgése, üzenete van! Ha ennek tudatában készíted a Hennát, egyértelmű hogy nem elmegy tőle a kedved, hanem megjön - légy tudatában annak, hogy mit is csinálsz és miért? Maga a felfestés is nagyon sokat ad - persze ha csak a külsőségeket nézi valaki, úgy islehet, de lemaradsz egy olyan csodáról, amit szerintem kár lenne kihagyni!