2011. január 21., péntek

Kenyér recept:)

Megosztom hát veletek a kenyérreceptet aminek a kész végét már láthattátok a blogon.
Szóval:
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 12,5 dkg rozsliszt, 1 cs instant élesztő, 2 teáskanál kr. cukor, 1 dl langyos tej, 2 teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl meleg víz, lenmag, szezámmag.
Kezdésként a kétféle lisztet egy tálban összemérem, és összekeverem.
Kiveszek belőle egy keveset, és a közepébe mélyedést készítek, ide teszem a szárított élesztőt, rá a cukrot, és a langyos tejet. Picit megkevergetem a közepe tartalmát, betakargatom a vegyes liszttel és hagyom felfutni meleg helyen.
Ahhoz, hogy igazán hólyagos laza kenyeret kapjak ma kipróbáltam, hogy kenyérsütő gépben dagasztottam be a tésztát. Isteni lett!!!
Ahhoz először az olajat, és a vizet beletettem, majd rá a felfutott élesztőt, és végül a maradék lisztet, és a sót, 1-1 kanál magocskát. Elindítottam nálam a tészta programot és szuperul bedagasztotta. Ha nincs akkor vagy kézzel, vagy robotgéppel csináld ugyanezt. Ha már jól bedagasztotta a gép és elválik az edény falától akkor ki lehet venni. Én áttettem egy másik tálba, kicsit meggyúrogattam, letakartam és hagytam megkelni kb 2*-re. Utána kiborítottam gyúródeszkára, kicsit megint átgyúrtam és beletettem egy olajozott jénai tepsibe amit még sütőpapírral ki is béleltem. Itt újra megkeleszteni, és ha már szépen megkelt újra akkor a tetejét éles késsel bevagdosni, vízzel megpermetezni és ha akarod még magocskákkal megint megszórhatod.
Előmelegített 200 fokos sütőben kell sütni. Nekem villany tűzhelyem van és most légkeveréssel sütöttem 30 percig, majd még további 20 percig alsó-felső sütéssel. Ha nincs benne légkeverés akkor alsó-felső sütéssel süsd 50 percig. 
Az 50 perc pont jó neki nem kell az ajtaját nyitogatni. 

A mostani kenyérkémbe nem tettem ezúttal magocskákat, sem rá, mert a kicsi fiam nem szereti a magokat. Kicsit finnyás a drága. De jelentem a kenyerem nagyon ízlett neki.  
És íme róla egy kép:

Kicsit már hiányos, mert annyira guszta volt, hogy még melegen nekiestem magába enni:))

1 megjegyzés:

Ili írta...

Sajnos nekem gáztűzhelyem van, ott rizikósabb a sütés. Nagyon el kell találni, elsőre biztos nem menne.
De be vásárolok hozzá, és ki fogom próbálni.
Nagyon aranyos vagy, hogy megosztottad velünk a tudományod!!!