2011. február 21., hétfő

Tapasztalataim a Sashiko-val kapcsolatban:)

Katha kérésére írok most igazán, ő kérte, hogy osszam meg a tapasztalataimat a Sashiko-val kapcsolatban. 
Szóval, az én tapasztatom a következő volt. 
Először egy zöld szövetre próbáltam ki a mintát, ami nem rossz, csak szerintem nem mutat olyan jól. Természetesen fehér cérnával, hímző cérnával és egy szálával. Ekkor én szerkesztettem ki a mintát, és úgy varrtam, az ujjamat össze-vissza szurkáltam közben:)
Itt jöttem rá, hogy nem igazán mutat jól a zöld szöveten, a sötétkék az igazán szép. 
Ilyen volt a zöld:
Utána vettem sötétkék szövetet és arra készült el a virágos reggeliző alátét. Itt rávasaltam a vetexet az anyagra és arra másoltam át a mintát indigóval. Nem volt könnyű, mert alig látszódott, igen az indigót nem arra találták ki, hogy az ember lánya anyagra másoljon vele. De hát csak ez volt otthon, nincsenek nekem olyan csoda szerszámaim, mint az illanófilc, vagy az előrajzoló ceruza.:(
Sajnos ezeket itt nem lehet beszerezni kicsi városkában lakom ahhoz, a net meg nagyon drága. Ezért hát segítek magamon ahogy tudok:))
Szóval a virágos mintánál már mikor ki volt rajzolva rá a minta akkor hímzőrámára kifeszítettem, így nem szurkálom annyira össze az ujjamat, és az anyag is feszes marad, nem húzza össze a cérna véletlenül sem. Itt is fehér hímzőcérnával dolgoztam. Az eredményt már láttátok nem mutatom meg még egyszer.
Most készül a kicsi lányomnak egy reggeliző alátét lovas, mivel imádja őket. 
Szintén sötétkék szövetre készül, de most már annyival változtattam rajta, hogy először a szövet hátoldalára varrok egy fehér vásznak körbe-körbe, és erre rajzolom rá indigóval a ló mintát. Vigyázni kell, mert mikor elkészül a paci a másik oldalra fog nézni:)
 Ilyen  a hátoldalon varrás után:

Ja, és itt is fontos, hogy varráshoz feszítsd ki az anyagot hímőrámára, mert csak úgy lesz szép!!!
És ilyen mikor kivarrod:
Még be kell majd fejezni, de szerintem szép lesz. Egyszerű de szép.
Mintákat lehet bárhonnan letölteni kinek mi a kedvence. Láttam már olyat is, hogy fehér vászonra van varrva, színes hímzőcérnákkal a körvonalak az sem rossz. Ki kell próbálni.
Ja, és ha színes anyagra varrsz fehér cérnával akkor előtte mindenképpen nézd meg mennyire engedi a színét a kék. 
Nem lenne szép, ha a fehér cérnából kék lenne mosás után.:)
Nos ezek az én tapasztalatim a sashiko-val kapcsolatban.
Remélem segítettem nektek és neked is kedves Katha.
Jó munkát hozzá ha elkészítenél valamit így.

1 megjegyzés:

katha írta...

szuper csajszi vagy, nagyon szépen köszönöm! részletes és minden benne van amire kíváncsi voltam. az indigót nagyon jó ötletnek tartom egyébként :))
Puszi