2011. március 5., szombat

Boutis technika

A munkához legalkalmasabb a fehér pamut lepedővászon. Nagyon fontos, hogy avatatlan legyen. A mintát grafittal rajzolhatjuk a vászonra, majd a vonalak mentén apró öltésekkel öltsük össze mindkét rétegen keresztül. A minta kivarrásához jó minőségű (vaxolt) kilt cérna ajánlott. Erős és időtálló. A kivarrott vonalak között keletkezett közöket utólag tömjük ki pamut fonal befűzésével, a nagy boutis tű segítségével. Akkor szép igazán a boutis, ha annyi fonalat tömünk be, hogy finoman, reliefszerűen domborodjon ki az anyagból a mintánk. Ne ijedjünk meg, ha a vásznon a szálak között túl nagy lyuk keletkezik, amikor kimossuk és összemegy a vászon, ezek a lyukak el fognak tűnni.
És ami marad, az a hófehér álomként is emlegetett színén fonákján ugyanolyan gyönyörű boutis kelme. Ami ma, modern korunkban elsősorban lakásdíszként kedvelt. És persze ennek csak kreativitásunk szabhat határt.
videót ITT találsz hozzá.

1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Az én szerelmem is a boutis. Találhattok róla képeket a http://domka.xfree.hu alatt. Szivesen segitek ha tudok bármiben.